Activitatea mea preferată din copilărie a fost ciclismul și ieșitul cu prietenii. Deoarece nu toate zilele erau însorite și calde, a trebuit să petrec ceva timp și înăuntru. A fost întotdeauna greu să stau înăuntru. Cu mai puțin spațiu de joacă a trebuit să ne folosim creativitatea pentru a transforma părți din casa noastră. A trebuit să ne folosim imaginația pentru a recrea scene din poveștile noastre preferate.
Ascultarea poveștilor a fost întotdeauna un eveniment pentru mine. Am crescut cu desene animate (pe atunci jocurile video nu erau așa populare). În timpul zilei puteam să ne uităm la desene animate pentru una sau două ore. Părinții noștri nu ne permiteau niciodată să adormim uitându-ne la televizor. În schimb, ne citeau povești, basme și legende.
În primul rând, avantajul absolut al auzirii poveștilor față de vizionarea desenelor animate este că antrenează imaginația copiilor. Ei trebuie să-și imagineze evenimentele care se desfășoară în loc să se uite la un ecran. În al doilea rând, punerea pe hârtie a poveștilor imaginate necesită creativitate. Construiește astfel capacitatea copilului de a se exprima și de a-și exprima gândurile.
Fac școlile suficient pentru ca creativitatea elevilor să înflorească?
Copiii sunt creativi și imaginația lor este nelimitată. Din păcate, această imaginație și creativitate remarcabilă sunt greu de găsit la adulți. Imaginația lor este adesea înfrânată, iar creativitatea lor este încadrată de reguli, limite și teorii limitate de cunoștințele actuale. Să nu uităm că oamenii obișnuiau să creadă că Pământul este plat și că Soarele se învârte în jurul Pământului.
Este o părere larg răspândită că educația tradițională și standardizată are tendința de a împiedica gândirea creativă și imaginația elevilor. Nu aveți nevoie de multă imaginație (sau deloc) pentru a citi un manual și apoi a completa un test standardizat. Este ca un copy-paste ineficient, pentru că unele informații se pierd pe drum.
Această abordare oferă mai puțină pregătire imaginației. Ea nu reușește să implice elevii în procesul de învățare, iar rezultatele pe termen lung nu sunt atât de promițătoare. Mulți manageri mi-au spus că tinerii angajați la începutul carierei tind să-și facă meseria cu un grad scăzut de creativitate. Ei nu caută noi modalități de a-și îmbunătăți rezultatele și nici fluxul de lucru în sine.
Pentru a preveni acest lucru, educatorii și sistemul educațional trebuie să acorde o atenție deosebită cultivării imaginației și creativității elevilor. O cercetare rapidă online ne oferă numeroase instrumente și tehnici care pot ajuta la transformarea clasei într-un spațiu de creație. Fiecare dintre acestea vine cu atât avantaje, cât și dezavantaje. Dacă profesorii doresc să continue transformarea orelor lor în ateliere creative, există două aspecte principale de urmat:
Transformă-ți metoda de predare
Arătați elevilor un exemplu bun. Dacă le oferiți sute de pagini de citit și apoi le testați cu teste standardizate, nu vă puteți aștepta să fie creativi. S-ar putea să te surprindă cu creativitatea lor în a înșela testele.
În schimb, clasa ar trebui să fie transformată într-o adevărată experiență de învățare și să îi facă pe elevi să experimenteze materialul prin implicarea mai multor simțuri. Creați simulări și experimente care să îi implice în procesul de învățare pe mai multe niveluri, să-i facă să se gândească mai profund la material și să-i inspire să facă un pas mai departe și să-l facă al lor.
O metodă simplă de a implica elevii și de a-i motiva să gândească creativ este de a face din procesul de învățare o căutare sau un puzzle. Nu „serviți” conținut de clasă complet pregătit, ci faceți-i pe elevi să lucreze la el pe măsură ce adună elementele de conținut și își aduc contribuția la acesta.
Metoda clasă inversată ar putea ajuta foarte mult la implementarea acestei strategii. Metoda mea preferată este să prezint studenților un subiect, cât mai antrenant, cu elemente multimedia și demonstrații pentru a le atrage atenția. După ce sunt familiarizați cu subiectul, îi las să-și facă cercetările și să abordeze subiectul din propria lor perspectivă. În clasa următoare organizăm o discuție deschisă cu subiectul în care toate punctele de vedere diferite se reunesc și formează imaginea de ansamblu.
Conform observației mele, dacă elevul se implică în proces, este mult mai probabil să citească și materialul de sprijin pentru clasă.
Ajutați elevii să-și dezvolte creativitatea
Sunt tipuri care oferă un anumit grad de libertate și lasă loc pentru o oarecare creativitate. De exemplu, eseurile și întrebările în formă liberă pot permite elevilor să-și împletească gândurile în răspuns. Dar a scrie un eseu și a răspunde la întrebări în formă liberă nu este atât de interesant. Și dacă studenții nu sunt interesați de subiect, probabil că nu vor face eforturi suplimentare pentru a-și pune creativitatea la lucru.
Există atât de multe instrumente pe care profesorii și designerii de instruire le pot folosi pentru a crea cursuri interactive și frumoase, începând cu instrumente simple precum Prezi, podcasturi și instrumente de screencasting, până la soluții mai complexe precum LMS-uri, software de editare video și multe altele.
Vestea bună este că aceste instrumente nu sunt rezervate doar profesorilor și educatorilor. Ele pot fi folosite și de studenți și este inutil să spunem că sunt mult mai interesante și mai atractive de utilizat decât scrierea de eseuri de mii de cuvinte.
Imaginează-ți doar că, având instrumentele potrivite, fiecare dintre elevii tăi ar putea deveni regizor de film atunci când trebuie să-și creeze propriul videoclip pe o anumită temă școlară. Această metodă nu este doar mai interesantă și mai captivantă, dar îi motivează pe studenți să-și folosească imaginația pentru a crea conținut care să-și exprime părerea despre această problemă. De asemenea, trebuie să-și folosească creativitatea pentru a face materialele video plăcute de vizionat pentru alții. Și, cel mai important, vor învăța cum să-și exprime gândurile în mod creativ și cum să-și „vândă” ideile altora.
Concluzii
Cel mai probabil, studenții ar primi o temă video. A fotografia și a filma videoclipuri scurte este atât de natural pentru tinerele generații, deoarece fiecare dintre ele are un Smartphone. Pur și simplu le place să folosească camera, iar instrumentele de editare video sunt foarte intuitive și ușor de utilizat. Datorită tehnologiei, fiecare instrument este un dat. Elevii trebuie doar să-și folosească imaginația pentru a profita la maximum de ei și a le folosi în interesul lor.
În cele din urmă, este datoria educatorilor să mențină și să dezvolte gândirea creativă a elevilor și să-i pregătească pentru viața viitoare, dotați cu o mentalitate care le permite să abordeze problemele și provocările cu soluții inovatoare și creative.