Cu toții ne naștem, având nevoie de hrană, dragoste și îngrijire. Odată ce începem să asimilam cunoștințele, fiecare dintre noi începe să-și arate unicitatea. Nu există doi bebeluși care să meargă exact la aceeași vârstă sau să rostească exact aceleași cuvinte. Cu toții dezvoltăm abilități și procesăm cunoștințele într-un mod foarte personal și diferit. De aceea cred că procesele de învățare ar trebui adaptate fiecărui individ, în funcție de nevoile și capacitățile sale.
Ar fi grozav dacă acest lucru ar putea fi implementat începând cu grădinița. Am arăta mult mai diferit ca oameni adulți dacă am urma cu toții căi unice de învățare.
Poate că într-o zi acest lucru va fi posibil și toată lumea își va putea atinge potențialul maxim. Dar între timp ce putem face pentru generația „cookie-cutter”? Am două cuvinte pentru tine: învățare adaptivă.
Acesta este nivelul suprem de personalizare. În acest tip de învățare, fiecare răspuns oferit și fiecare acțiune întreprinsă de elev este urmărită, stocată și analizată. Rezultatul care se întoarce este o cale personalizată.
Să presupunem că urmez un curs de franceză. Primul pas este să susțin un test care să-mi evalueze nivelul de calificare. În funcție de răspunsurile mele, voi fi înscris la un curs pentru începători sau la un curs de vocabular. În funcție de cât timp îmi va lua, voi fi desemnat un tutore sau voi fi adăugat într-un grup. Acolo pot obține ajutor sau pot să-mi exersez vorbirea.
Ce înseamnă tot acest proces?
Sună prea mult ca un film Sci-Fi? Nu vă faceți griji, nu este atât de utopic pe cât pare. În timp, acest proces ar fi consumat foarte mult timp atât pentru profesori, cât și pentru elevi. Practic, ai fi avut nevoie de un profesor pentru fiecare elev pentru a face asta. Printre beneficiile învățării adaptive se numără capacitatea sa de a personaliza învățarea cu ajutorul tehnologiei printr-un mediu virtual de învățare.
În primul rând, vizează punctul de plecare al studentului pe baza cunoștințelor anterioare. De exemplu, toți elevii urmează aceleași programe, dar atunci când îi testezi pe toți elevii de clasa a IV-a cu același set de întrebări, vor dezvălui rezultate foarte diferite. Vor excela în unele părți și vor eșua în altele.
Deci, dacă ar fi să începeți clasa a V-a cu un program de învățare adaptivă, fiecare elev ar primi o sarcină diferită în funcție de ceea ce stăpânește deja în acest moment. Cititorilor care se luptă li se vor atribui materiale de lectură, iar multiplicatorilor slabi li se vor da mai multe exerciții pentru a îmbunătăți această abilitate.
Apoi, împiedică studenții care se luptă să devină frustrați pentru că nu sunt capabili să țină pasul cu ritmul general al clasei, iar elevii supradotați să se plictisească. Îmi amintesc cât de plictisit mă plictisisem la cursurile de franceză în liceu pentru că eram un vorbitor fluent, în timp ce alții abia dacă spuneau Bonjour. Și cât de pierdut m-am simțit în școala elementară la ora de geometrie, când toată lumea, în afară de mine, părea să înțeleagă Teorema celor trei perpendiculare.
Nu în ultimul rând, personalizează prezentarea, analizând constant răspunsurile pe care software-ul adaptiv le selectează din materialele de studiu care au cel mai mult sens pentru acel student.
De ce are nevoie o școală pentru a implementa învățarea adaptivă?
Oh, nimic mult, doar de zece ori mai mulți profesori și AT și mult mai puțini studenți. Glumesc, aceasta nu este o soluție viabilă.
Dar ce zici de un LMS? Tehnologia educațională se îmbunătățește aproape zilnic. Școlile ar trebui să profite de asta!
Iată câteva caracteristici găsite în LMS-urile care sprijină învățarea adaptivă:
- Totul este personalizabil. Aceasta înseamnă că majoritatea funcțiilor pot fi activate sau dezactivate, aspectul clasei poate fi ajustat pentru a se potrivi diferitelor stiluri de învățare, nivel de clasă și așa mai departe.
- Analytics. Școlile pot alege o platformă care include mai multe analize pentru a ajuta profesorii să identifice cu ușurință nivelul de progres pentru fiecare elev. De asemenea, ar trebui să puteți vedea cât de bine este acoperită curricula de conținut și cum stăpânește fiecare student materia. Când vezi studenți care se luptă la anumite materii sau cele foarte talentate, îi poți adăuga în grupuri dedicate și apoi pune la dispoziție conținut, teme, resurse adaptate special pentru acei studenți.
- Motorul de reguli. Acum, aceasta este o caracteristică cu adevărat grozavă care vă permite să configurați reguli care ar trebui efectuate atunci când elevii îndeplinesc diferite sarcini. De exemplu, puteți configura o regulă care deblochează o lecție atunci când elevul finalizează o temă și acordă o insignă sau puncte pentru jocul din clasă.
- Sarcini personalizate. Studenții tăi sunt unici, așa că de ce ar trebui să aibă aceleași teme? Majoritatea LMS-urilor permit profesorilor să dea teme doar anumitor grupuri de studenți.
- Căi de învățare (preferatul meu). Acesta este un set de clase conexe pe care le înscrieți studenții care trebuie să stăpânească anumite abilități. Puteți folosi motorul de reguli pe care l-am menționat mai sus pentru a le înscrie automat atunci când finalizați un anumit curs sau o anumită misiune.
Dar profesorii?
Cu toată această tehnologiile de învățare inteligentă adaptate de înaltă tehnologie, ce mai este de făcut profesorii? Iată câteva beneficii pentru profesori și educatori:
- Ei vor trebui să petreacă mai puțin timp ținând prelegeri și mai mult timp angajând studenții în procesul de învățare;
- În loc să piardă timpul gestionând clasa, ei vor avea șansa de a preda cu adevărat;
- Ei nu vor mai calcula note, dar cu un singur clic vor obține tot ce au nevoie și vor folosi timpul câștigat pentru a intra în legătură cu elevii și a-i ajuta să-și schimbe viața.
- Este randul tau! Ce părere aveți despre învățarea adaptivă? Îl vezi adoptat de școli?