Crearea modulelor de predare online necesită o cantitate enormă de timp. Mulți profesori sunt tentați de acțiunea rapidă clic-dreapta-salvare. Poate folosesc comanda rapidă populară CTRL-C / CTRL-V pentru. Profesorii folosesc aleatoriu și în mod liber conținutul online în lecțiile lor. Adesea încălcă drepturile de autor în acest proces. Ei au o scuză comună, aceea de a fi pentru un scop bun. Administratorii școlilor care încearcă să pună capăt acestei practici sunt priviți cu dispreț.
Păstrarea și protejarea drepturilor proprietarilor de conținut nu este doar un principiu important în menținerea internetului sigur și vibrant; pentru creația și conținutul original pe internet. Predarea elevilor despre importanța atribuirii este o lecție critică în granița dintre cercetare și plagiat. Înțelegerea diferenței este o abilitate care devine mai importantă odată ce avansează la facultate. Plagiatul este probabil să-i exmatriculeze din facultate și le va afecta dramatic dosarul academic.
Ce este materialul protejat prin drepturi de autor?
Haideți așadar, nu numai să predăm etica, ci și să predăm într-un mod etic. Primul pas în această călătorie este să înțelegeți drepturile de autor și utilizarea corectă a acestora.
Ne vom referi aici doar la Legea drepturilor de autor din SUA. Codul S.U.A. definește materialul protejat prin drepturi de autor în termeni surprinzător de vaști. Practic, tot ceea ce este tangibil și creat atrage protecția drepturilor de autor. Acest lucru este valabil chiar dacă autorul nu a folosit simbolul dreptului de autor. Este valabil chiar și dacă nu a declarat în mod explicit că lucrarea este protejată prin drepturi de autor.
O listă de lucruri fără drept de autor include:
- Munca ce nu este fixată în formă sau expresie tangibilă
- Titluri, sloganuri, fraze scurte
- Idei, concepte și principii
- Proceduri și procese
- Descoperiri
- Metode de operare, liste de ingrediente
- Lucrări care constau în întregime din informații care sunt proprietate comună și nu conțin autor original; de exemplu, calendare standard, diagrame de înălțime și greutate, benzi de măsură și rigle
- Orice lucrare publicată înainte de 1923
- Lucrare publicată între 1923-1978 care nu și-a declarat sau reînnoit dreptul de autor
- Lucrare al cărei autor a eliberat-o în domeniul public.
Mulți profesori presupun că regula de utilizare corectă îi scutește de orice restricții, dar nu este cazul. Utilizarea corectă se aplică la instruire și predare. Ea are, de asemenea, limitări care sunt menite să protejeze drepturile și beneficiile comerciale ale unui autor sau creator.
Cum utilizăm corect drepturile de autor?
Stabiliți dacă utilizarea dorită a materialului este „corectă”. Ea trebuie să fie în conformitate cu definiția din codul pentru drepturile de autor. Profesorii sunt obligați să își pună o serie de întrebări.
- Cum folosesc materialul? Modificarea, interpretarea sau ajustarea materialului este mai probabil să fie considerată utilizare legitimă, decât copierea textuale a unor tracturi vaste. Poate ați găsit o infografică grozavă online care descrie perfect ceea ce predați; poate luați în considerare utilizarea conceptelor din infografic pentru a vă crea propriile. Simpla copiere și lipire în mod corect ar necesita permisiunea creatorului.
- Lucrarea este reală sau creativă? Este mai probabil ca munca concretă să fie considerată utilizare legitimă comparat cu munca creativă. Dacă doriți să predați despre viața unei personalități istorice; luați informații de pe site-uri web de renume, nu filme sau divertisment.
- Cât de multă muncă voi folosi? Dacă sperați să copiați și să lipiți un articol întreg, veți fi în afara limitelor regulii de utilizare corectă. Folosirea câtorva paragrafe sau ghilimele ar trebui totuși să fie acceptabilă.
- Utilizarea mea limitează beneficiul comercial pentru autor? Acest lucru este valabil mai ales în cazul conținutului educațional creat de profesioniști. El se bazează pe vânzarea și distribuția acestuia pentru a-și câștiga existența. A fotocopie cu întregi capitole, nu este în mod evident o utilizare corectă.
Regula de utilizare legitimă oferă profesorilor un cadru rezonabil. În acest cadru ei pot să decidă dacă trebuie să solicite sau nu permisiunea pentru utilizarea materialului. Există totuși și alte opțiuni pentru profesorul plin de resurse, care caută conținut didactic.
Resurse gratuite pentru drepturile de autor echitabile
În cele din urmă, există o serie de resurse cu adevărat minunate, gratuite, online. Găsiți o listă bună de resurse gratuite pentru fotografii, muzică și video. Fiți conștienți de faptul că o mare parte a lucrării va fi lansată sub o licență Creative Commons.
Concluzie
Lucrul în cadrul de drepturi de autor sau Creative Commons poate părea restrictiv și greoi. Cu toate acestea, oamenii creativi vor continua să producă lucrări de calitate atrăgătoare. Ele provoacă gândirea și creatorii lor au nevoie de un sistem care să asigure că sunt recunoscuți și remunerați corect.
Idealul internetului este un spațiu liber, deschis în care lucrările originale, utile și importante pot fi create, partajate și îmbunătățite. Drepturile de autor și licențele asigură că rămâne așa.