Strategii pentru autoeficacitatea elevilor în educația online

Profesorii doresc ca elevii lor să aibă încredere în capacitatea lor de a-și atinge obiectivele. Conceptul care descrie cel mai bine această încredere este autoeficacitatea elevilor. Elevii cu niveluri mai ridicate de autoeficacitate sunt foarte probabil să rămână motivați chiar și atunci când se confruntă cu situații dificile.

În calitate de educator, trebuie să găsiți cele mai bune modalități de a crește autoeficacitatea elevilor și de a implementa aceste strategii în cursurile dvs. Astăzi, majoritatea profesorilor se simt mai confortabil cu educația online. Cu toate acestea, predarea hibridă va rămâne o componentă importantă a sistemului școlar. Deci, este esențial să cercetăm ceea ce îi face pe studenți să prospere în educația online.

În plus, este, de asemenea, important să fim conștienți de beneficiile auto-eficacității pentru studenți și care sunt acestea:

  • Îî ajută în atingerea obiectivelor mai ușor;

  • Se recuperează mai repede după eșec;

  • Reprezintă o provocare constantă;

  • Îî ajută să se autoevalueze pe baza competențelor;

  • Le dezvoltă capacitatea de planificare a obiectivelor viitoare.

De ce este importantă autoeficacitatea în educația online?

Oamenii de știință au cercetat conceptul de autoeficacitate în mediile online. Ei au analizat autoeficacitatea computerelor, internetului, sistemelor de management al învățării (LMS) și multe altele. În acest articol, ne vom concentra pe autoeficacitatea internetului. Acest concept se referă la încrederea cursanților în găsirea informațiilor de care sunt interesați prin web.

În 2007, un studiu a descoperit că există o relație pozitivă între satisfacția studenților și autoeficacitatea pe internet. În plus, Tang și Tseng au efectuat o meta-analiză a 81 de texte științifice legate de acest concept. Ei au ajuns la concluzia că studenții care sunt mai versați în cercetarea online au o autoeficacitate mai mare în învățarea online. De asemenea, ei sunt mai pricepuți atunci când folosesc acele informații în învățarea la distanță. Cu alte cuvinte, studenții care cred în capacitatea lor de a obține rezultate bune au mai mult succes atunci când învață online.

8 strategii pentru a îmbunătăți autoeficacitatea elevilor

Există câteva strategii pe care le puteți utiliza în cursurile dvs. online pentru a îmbunătăți autoeficacitatea elevilor. Nu există o rețetă pentru succes. Cu toate acestea, încercările și erorile duc la ceea ce funcționează cel mai bine pentru clasa dvs.:

1. Adoptați învățarea din sala de clasă la distanță

Clasa inversată este una dintre cele mai bune metode pe care le puteți folosi pentru a dezvolta autoeficacitatea și pentru a promova implicarea în învățare. De exemplu, studenții explorează elementele clasei sau completează o clasă digitală prin intermediul LMS.. Puteți pregătii lecții scrise, videoclipuri sau căi de învățare. Apoi, studenții vor învăța în propriul ritm. Odată ce înțeleg conceptele de bază, puteți folosi timpul din clasă pentru a implica elevii și pentru a evalua înțelegerea lor. Cu alte cuvinte, timpul în clasă va fi destinat explicațiilor suplimentare pentru conceptele greu de înțeles.

2. Puneți întrebări deschise elevilor dvs.

Un lucru bun despre întrebările deschise este că funcționează pentru studenții de toate vârstele. De asemenea, le puteți folosi atunci când predați matematică, arte, istorie și, în general, orice altă materie. Pe lângă faptul că vă oferă o pauză de la monotonia „discuțiilor profesorului”, ele stimulează și gândirea critică. Nu toată lumea se va implica imediat dar este important să incepeți cu întrebări ușoare. De exemplu, puneți câteva întrebări deschise în timpul unei sesiuni live pe Zoom sau în grupuri specifice create în LMS.

Unii studenți sunt entuziasmați să răspundă la întrebări pe loc. Cu toate acestea, este întotdeauna bine să le oferiți șansa de a reflecta înainte de a veni cu un răspuns. Această strategie sporește autoeficacitatea elevilor și îi ajută să-și dezvolte gândirea reflexivă.

3. Folosiți metoda exemplului la clasă

Totuși, trebuie să fiți atent când alegeți elevii pe care îi veți folosi ca exemplu. Ar putea fi tentant să alegeți studenții care sunt întotdeauna pregătiți cu cele mai bune răspunsuri. Cu toate acestea, modele pot fi și studenții care greșesc și se îndoiesc de abilitățile lor. Când se întâmplă acest lucru, le susțineți munca și își îndeplinesc sarcina de învățare cu succes. Acești studenți vor putea vorbi mai târziu despre cum au depășit eșecul și cum au obținut măiestrie.

Este mai bine să promovați modelarea de la egal la egal în sala de clasă din mediul de învățare online. După cum ne spune teoria autoeficacității, învățarea indirectă are loc deja tot timpul. Modelarea de la egal la egal nu trebuie să se întâmple doar la nivel de clasă. Se poate întâmpla și în grupuri mai mici. Alegeți cu atenție elevii cărora le lipsește încrederea. După aceea, potriviți-i cu colegi care pot face față sarcinilor și sunt dispuși să arate altora cum să facă asta. Elevii „model” îi vor încuraja pe studenții care se îndoiesc de ei înșiși.

4. Încurajați experiențele de stăpânire de sine

Albert Bandura a definit cele patru surse de influență pentru dezvoltarea credințelor de auto-eficacitate: experiențe de stăpânire, experiențe indirecte, persuasiune socială și stări emoționale și fizice.

O experiență de stăpânire este o experiență personală de succes. Cu alte cuvinte, elevii vor câștiga mai multă experiență pe măsură ce progresează prin sarcini. Dacă aceste experiențe sunt suficient de pozitive (sau le consideră pozitive), vor câștiga mai multă încredere în capacitatea lor de a rezolva sarcinile. De exemplu, le puteți pregăti sarcini clare în primele zile de curs, astfel încât aceștia să aibă rapid un sentiment de progres. Le puteți cere să posteze o scurtă introducere care vorbește despre ei înșiși și să primească recompense pentru asta. Această sarcină specială îi va ajuta să se obișnuiască cu LMS-ul școlii. Odată ce fac asta, este rândul dvs. să răspundeți pozitiv la fiecare dintre contribuțiile lor. Acest lucru poate avea loc într-un forum de clasă. Obținerea unei reacții pozitive de la profesor, ca primă interacțiune, le oferă un sentiment inițial de succes.

5. Creați un sentiment de comunitate

Într-o clasă virtuală, este vital ca elevii să se simtă parte dintr-o comunitate, indiferent de nivelul lor de învățare. Din fericire, comunicarea în timp real în grupuri sau prin intermediul platformelor de învățare online facilitează oferirea unui sentiment de comunitate studenților.

Studenții online se simt parte dintr-o comunitate atunci când interacționează într-o discuție pe forum sau citesc răspunsuri. Pentru a vă asigura că interacțiunea are loc, fie dvs., fie un asistent ar trebui să stabiliți norme de comportament pentru comunicarea online. De exemplu, elevii trebuie să pună întrebări care necesită o gândire de ordin superior. O altă idee este să aveți sesiuni „relaxate” din când în când. Prin urmare, studenții pot interacționa și își pot împărtăși pasiunile, recomandările și multe altele. Acest lucru creează un mediu mai relaxat pe termen lung și face clasele mai captivante.

6. Fiți prezent pentru elevi atunci când au nevoie

Când predați în persoană, puteți simți imediat dacă elevii se simt anxioși, confuzi sau nervoși. Cu toate acestea, acest lucru este mai greu de realizat în timpul predării online. De cele mai multe ori, nu sunteți acolo când studenții își termină sarcinile. Prin urmare, nu puteți vedea dacă a întâmpinat probleme în rezolvarea acestora. În acest caz, puteți adopta o abordare proactivă și puteți ajuta la diminuarea sentimentelor de anxietate și stres. Factorii psihologici influențează direct autoeficacitatea elevilor. Astfel, este bine să fiți prezent și să primiți feedback în timp real despre cum se simt elevii. Încercați să le ușurați anxietatea și vedeți cât de confortabil sunt cu materialele de învățare. Furnizați instrucțiuni clare de evaluare sau adăugați exemple de sprijin pentru o dispoziție pozitivă în sala de clasă online. Elevii se simt mai confortabil să pună întrebări atunci când se simt în siguranță.

7. Oferiți feedback pozitiv studenților

Feedback-ul pozitiv poate influența autoeficacitatea elevilor, îmbunătățind în același timp performanța acestora. Oferirea de feedback pozitiv la cursuri motivează elevii și îmbunătățește experiența generală de învățare, în comparație cu feedback-ul negativ. Lucrul bun despre platformele de învățare este că puteți include adesea un mesaj personalizat atunci când oferiți feedback. Folosind un LMS, economisiți timp la munca de notare. Așadar, îl puteți folosi ulterior fie pentru a trimite un mesaj scris, fie o înregistrare vocală.

Un bun exemplu sunt sarcinile audio/video. De exemplu, le cereți studenților să trimită o înregistrare audio care rezumă o carte pe care au citit-o. După aceea, răspundeți în același mod. Pe lângă faptul că este o interacțiune mai personală, este și o modalitate bună de a vă cunoaște elevii.

8. Dezvoltați-vă autoeficacitatea personală

S-ar putea să vă amintiți din anii de școală acei profesori care spuneau mereu anecdote despre viața lor. Poveștile lor au fost inspiratoare. Ele reprezentau o modalitate bună de a afla mai multe și de a vă conecta. Spuneți povești despre cum ați depășit un eșec și încurajați elevii să facă același lucru. Uneori, povestirea cu exemple poate avea un impact semnificativ asupra studenților dvs. Pe lângă motivarea studenților, veți oferi și un sentiment de bunăstare în mediul de învățare online.

Autoeficacitatea elevilor este o componentă esențială a învățării online. Pentru a crește autoeficacitatea elevilor, trebuie să încercați metode noi de învățare în mediul online. Oferiți feedback eficient studențiilor înscriși în sistemul de management al învățării pe care îl utilizați sau creați un sentiment de comunitate în care toată lumea se va simți confortabil să vorbească și să interacționeze. Toate aceste strategii vor fi utile elevilor care participă la orele de învățare online.